Bingöl Balı Hasat Dönemi Programıyla Başladı
Geçen yıl coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanan Bingöl balının hasat dönemi programla birlikte başladı.
Arı ve arı ürünleri alanında pilot üniversite konumunda olan Bingöl Üniversitesi, kentte arıcılığın geliştirilmesi, bal üretiminin artırılması ve eserin ekonomik değerinin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda Bingöl-Sancak karayolu mevkiinde bulunan Bingöl Üniversitesi Arıcılık Kompleksi’nde bal hasadı münasebetiyle düzenlenen programa katılan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ramazan Çakan ve Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba, koruyucu kıyafet ve arıcı maskesi takarak, külliye alanındaki kovanları inceledi.
Arıkan ve Çapak peteklere “kapak açma” işlemi uyguladılar.
Bal daha sonra sağım makinesinden geçirildi ve beklemeye alındı.
Rektör Çapak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bingöl balının birçok yarışmada dünya birincileri alarak kalitesini kanıtladığını belirterek, “Balımızı bilinçlendirmek ve balımızın hak ettiği yerde olması için çalışıyoruz. yıllar sonra çok daha muhteşem, hatta belki ulusal ve uluslararası bal hasadı yapacağız, şenlikler yapacağız.” söz konusu.
Bingöl Belediye Başkanı Arıkan, arıcılığın kent ekonomisinde çok değerli bir yeri olduğunu söyledi.
Üniversitenin yaptığı çalışmalarla arıcılığın kentte geliştiğine işaret eden Arıkan, şöyle konuştu:
“Artık dünya markası haline gelen balımızın markalaşmasında çok daha hızlı hareket etmek zorundayız. Çünkü bu markalaşma sürecini ne kadar hızlı tamamlarsak şehrimizin ekonomisine, istihdamına ve üretimine katkısı o kadar artacaktır. Bingöl balı ile ilgili Avrupa Birliği kayıt noktasında çok değerli bir girişim.Buradaki kurumların iş birliği ile bu çalışmalar sonuçlandırıldığında Bingöl balının dünyada çok daha fazla farkındalık yaratacağına ve tanınan bir bal olacağına inanıyorum.”