Haber

Deprem Bölgelerinde Aile Hekimliği Uygulaması 1 Yıl Daha Uzatılmalı

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Lideri. Ahmet Kandemir, 6 Kasım’da sona erecek olan “genel yaşamı etkileyen afet bölgesi sayılan yerlerdeki aile hekimliği uygulamasının” bir yıl daha uzatılmasına davet ederek, “Yaraları sarmaya yetmese de düzenlemenin yapılması gerekiyor” dedi. Bir yıl daha uzatılacak, deprem bölgelerinde görev yapan aile hekimleri ve aile sağlığı “Çalışanlarının hayatını kolaylaştıracak.” Birçok ASM şu anda konteynerlerde hizmet vermektedir. Bölgede yaşayanların normale dönmesi için hem psikolojik hem de yaşamsal durumlarının daha uzun süreye ihtiyacı var” dedi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından Sağlık Bakanlığı, 6 ay süreyle “Afet bölgesi olarak değerlendirilen ve genel hayatı etkileyen yerlerde aile hekimliği uygulaması” uygulamasını hayata geçirdi. 6 ay sonra uygulamanın 3 ay daha uzatılarak 6 Kasım’da sona ermesi planlandı. AHESEN, başvurunun sonlandırılmasına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Sendika Genel Lideri Dr. Ahmet Kandemir’in açıklaması şöyle:

“FELAKETİN üzerinden 9 AY GEÇTİ AMA YARALAR HALA İYİLEŞMEYE DEVAM EDİYOR”

“Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde binlerce kayıp, yıkım ve acı yaşandı. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının büyük çoğunluğu, aile kayıplarına, yıkılan ASM’lere ve evlere rağmen zor koşullar altında da olsa görevlerine aralıksız devam etti. 9 ay boyunca Felaketin ardından geçti.Ancak yaralar hala iyileşiyor.4 Nisan 2023 tarihinde Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle ‘Anlaşmalı Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının ödemelerinde fiyat taraması ve takibi yapılacak’ Kayıtlı kişilere ödenecek up katsayısı ve teşvik ödemelerinin her biri ayrı ayrı hesaplanarak genel hayata dahil ediliyor.’Ödemenin fiili afetten önceki ayın aylık fiyatlarından az olmamak üzere yapılacağı’ belirtildi. Başlangıçta 6 aylık süre olarak belirlenen bu uygulamanın 3 ay daha uzatılarak 6 Kasım’da sona ermesi planlanıyor.

“YÖNETMENİN 1 YIL DAHA UZATILMASI, DEPREM BÖLGELERİNDE ÇALIŞAN AİLE HEKİMLERİ VE AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRACAK”

Yaraları sarmak için yeterli olmasa da yönetmeliğin bir yıl daha uzatılması deprem bölgelerinde çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının hayatını kolaylaştıracak. Deprem bölgelerinde nüfusta önemli bir değişiklik yaşandı. On binlerce insan öldü, binlerce insan başka şehirlere ya da şehrin daha güvenli bölgelerine göç etmek zorunda kaldı. Deprem bölgesindeki kayıp vatandaşların sisteme kaydedilmesiyle durum daha da karmaşık hale gelecek. Birçok ASM halen konteynerlerde hizmet vermektedir. Bölgede yaşayanların hem manevi hem de yaşamsal durumlarının normale dönmesi daha uzun zaman alacak. Bu nedenle Sağlık Bakanlığımızdan acilen düzenlemenin süresinin uzatılmasını talep ediyoruz.”

“AĞIR HASAR GÖRMÜŞ ASM’LER VE TAHRİP OLAN ASM’LER, ZOR ŞARTLAR ALTINDA KONTEYNERLERDE HİZMET VERMEYE ÇALIŞIYOR”

Kahramanmaraş’ta aile hekimi olarak görev yapan AHESEN Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Güçkıran, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Buradaki fiziki koşulların normale dönmesi beklenenden çok daha uzun zaman alacak. Ağır hasar gören ASM’ler ve çöken ASM’ler zor şartlarda konteynerlerle hizmet vermeye çalışıyor. Hayatta kalan vatandaşlarımızın, meslektaşlarımızın ve aile sağlığı çalışanlarımızın yaşadığı travma büyük. bir ömür yetecek kadar. Durum bu.” “Aynı zamanda geçimimizi sağlama düşüncesiyle de karşı karşıya kalmak durumu daha da zorlaştırıyor. Biz güçlü olmaya çalışarak görevimize devam ediyoruz. Bakanlığımızın bu konuda bize destek vermesini bekliyoruz.”

menemenajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu