prof. Dündar: Japonya’nın Nükleer Atıksuları Denize Boşaltma Planı Tüm Dünyada Endişe Yaratıyor
Bu sadece Japonya’ya veya çevresine zarar verecek bir şey değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir eylem.”
İSTANBUL, 5 Mart (Xinhua) — Türkiye’nin Asya Pasifik bölgesinin önde gelen uzmanlarından Prof. Dr. Merthan Dündar, Japon hükümetinin Fukuşima nükleer atık sularını denize boşaltacağını açıklamasının tüm dünyada endişeye yol açtığını söyledi. .
Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Merthan Dündar, Xinhua’ya “Bu sadece Japonya’ya veya çevresine zarar verecek bir şey değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir eylem” dedi.
Japon hükümeti Ocak ayında, harap olan Fukushima Daiichi nükleer santralinden gelen radyoaktif atık suyun bu yılın ilkbahar veya yazında Pasifik Okyanusu’na salınacağını duyurdu.
Kirli suların denize bırakılmasının balıkçılığı ve deniz yaşamını büyük ölçüde etkileyebileceğini belirten Dündar, “Küreselleşen dünyada insanlar Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yakalanan balıkları yiyorlar. Bu durum tüm insanlık için sorun oluşturacak gibi görünüyor.”
Bazı uzmanlar, Gelişmiş Sıvı Proses Sistemi ile suyun temizleneceğini söylese de Dündar, Fukuşima atık sularında hidrojenin radyoaktif bir izotopu olan trityum gibi belirli elementlerin kolay bozunmasından özellikle endişe duyuyor.
Japonya’nın imha planını incelemek üzere Ocak ayında Japonya’ya teknik bir görev gücü gönderen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), üç ay içinde bir rapor yayınlayacaktı. Ancak Japon hükümeti, IAEA’nın teknik görev gücünün ziyaretinden önce tek taraflı olarak imha planını açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü geçen ayın başlarında, “Böyle pervasız davranışlar, Japonya’nın IAEA’nın otoritesine ve teknik görev gücüne değer verip vermediği konusunda soruları gündeme getiriyor. Japonya, değerlendirmenin sonucu ne olursa olsun tek taraflı tahliye planını sürdürmeye kararlı mı? ??” diye sormuştu.
Japon hükümetine göre 30 yıl kadar sürecek olan yıkım sürecinden endişe duyduğunu dile getiren Dündar, “Yani 2 yılda tüm suları boşaltmayacaklar. 30 yıl içinde kirli sular kademeli olarak denize bırakılacak. -40 yıl Açıkçası endişelendiğimi söylemeliyim.”
Halkın endişelerini gidermek için tüm ülkeleri Japon hükümetinin Fukuşima’nın nükleer atık sularını deşarj etme planına dahil olmaya davet eden Dündar, “Saldırıya sadece yetkili bir kurum değil, farklı ülkelerden STK’lar ve bilim adamları da dahil edilmelidir. sürecinde, bu eylemden önce bizi ikna etmeleri ve tüm “Sorularımıza mümkün olduğunca açık cevap verilmesi gerektiğine” ikna etmeleri gerekiyor.