Ekonomi

Türkiye ile BAE’nin ortasında tarihi imza… 100 bin kişiye istihdam sağlayacak

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması İmza Töreni, Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk al-Merri, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zuyudi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de katıldı. Ticaret Odası Mehmet Muş.

Zuyudi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al-Nahyan’ın video konferans usulüyle birbirine bağlandığı imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

İmzalanan anlaşmanın BAE ekonomisinde yaklaşık 25 bin, Türkiye ekonomisinde ise 100 bin istihdam yaratacağını kaydeden Zuyudi, anlaşmanın prosedürlerin onaylanmasının ardından 3 ila 6 ay içinde yürürlüğe gireceğini ve önümüzdeki günlerde hayata geçeceğini bildirdi. bir yıl.

Öte yandan BAE Ekonomi Bakanı Merri, Abu Dabi yönetiminin iki ülkenin beklentilerine hizmet edecek gerçek bir ekonomik entegrasyon için dost ülke Türkiye ile ekonomi alanında işbirliğine devam edeceğini söyledi.

Söz konusu anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülke arasındaki tarihi bağlarda yeni bir aşamaya geçildiğini kaydeden Merri, “BAE ve Türkiye’nin uluslararası ticaret akışında oynadığı rol göz önüne alındığında, en dinamik ekonomiler onlar. Türkiye ile bu ortaklığın tüm Ortadoğu’ya ve kamuoyuna yayılması küresel ticaret akışını olumlu yönde etkileyecektir” dedi. söz konusu.

Merri, anlaşmanın küresel ekonominin değerli bir dönüm noktasından geçtiği bu aşamada bölgesel kalkınma ve ilerleme için yeni bir platform oluşturulmasının önünü açtığını kaydetti.

Anlaşma ile petrol dışı ürünlerdeki gümrük vergilerinin ya kaldırılacağını ya da yüzde 93 oranında düşürüleceğini anlatan Merri, şu anda 19 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin önümüzdeki 5 yıl içinde 40 milyar dolara ulaşacağını sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanı Muş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, imzalanan anlaşmanın ikili ticaret hacmini ve yatırımları maksimize etmeye hizmet edeceğini söyledi.

BAE haber ajansı WAM’a göre, Türkiye ile BAE arasındaki petrol dışı ürünler ticaret hacmi 2021’de yaklaşık 50,4 milyar dirheme (13,7 milyar $) ulaştı.

ANLAŞMA NE GETİRİYOR?

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile büyük bir istihdam yaratılacak.

BAE’de yaklaşık 25 bin, Türkiye’de ise 100 bin istihdam sağlaması öngörülen anlaşma, iki ülke arasındaki iş birliğini de güçlendirecek.

İşte anlaşma ile ilgili diğer detaylar…

– İki ülkenin ortasında petrol dışı ürünlerdeki gümrük vergileri ya kaldırılacak ya da yüzde 93 oranında düşürülecek. Bu, Türkiye’nin BAE’den ithalatının büyük ölçüde zor olması nedeniyle, Türk mallarının BAE pazarına gümrük vergisi olmadan gireceği anlamına geliyor.

– Kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın sayılı zengin ülkelerinden biri olan BAE pazarında Türk eserlerinin güçlenmesi, ihracatın artmasına ve döviz girişinin artmasına neden olacaktır.

TİCARETİN EN FAZLASI TÜRKİYE İHRACATI

– Ayrıca BAE haber ajansı WAM’a göre Türkiye ile BAE arasındaki petrol dışı ürünler ticaret hacmi 2021’de yaklaşık 13,7 milyar dolardı. Bu da şu anda 19 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin büyük kısmının ihracat olduğunu gösteriyor. Türkiye’den BAE’ye

Anlaşmada bu ticaret hacminin önümüzdeki 5 yılda 40 milyar doların üzerine çıkarılması için adımlar atıldı. Bu da Türkiye’nin ihracatının mevcut duruma göre artacağını gösteriyor.

YATIRIM İÇİN ÖNCELİK TÜRKİYE OLACAK

– Ayrıca muhtırada BAE’nin yurtdışı yatırımlarında Türkiye’ye öncelik vermesi kararlaştırıldı.

SON 10 YILIN EN DEĞERLİ DIŞ TİCARET ANLAŞMALARINDAN BİRİ

– İstihdam, üretim ve ihracat açısından Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak olan bu anlaşma son 10 yılın en değerli dış ticaret anlaşmalarından biri oldu.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu