Özakalın ve Ebrahimi iki ülke arasındaki ticareti konuştu
İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Mohammad Ebrahimi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın’ı ziyaret etti.
İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Mohammad Ebrahimi, iki ülke arasındaki güçlü ve köklü dini ve kültürel bağlara sahip iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesinde Erzurum’un değerli bir rol oynayabileceğini belirtti. İki ülke masaya yatırıldı. 1 yıldır Erzurum’da görev yaptığını belirten Ebrahimi, “Erzurum çok güzel bir şehir, havası çok güzel, insanları çok güzel. İki kardeş ülke, Türkiye ve İran’ın birçok ortak noktası var. ülkeler zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahip… Birbirimizi tamamlayan potansiyellerimizi karşılıklı olarak geliştirerek yapacağımız iş birlikleri ile bu zenginlikleri ekonomik anlamda daha da ileriye taşıyacağız” dedi.
Türk Firmaları Ülkesine Davet Edildi
Başkonsolos Ebrahimi, ülkesindeki iş ve yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi noktasında Türk yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, Batı Azerbaycan bölgesindeki Maku kentinde iki ayrı Serbest Ticaret ve Sanayi bölgesi olduğunu hatırlattı. İran’ın ve Doğu Azerbaycan’ın Culfa şehrinin; “Üretim maliyetlerinin çok ucuz olduğu bu bölgelerde Türk firmalarının yatırım fırsat ve potansiyellerini değerlendirmelerini istiyoruz. Ayrıca fuar ve benzeri etkinliklerde Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla iş birliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Başkanları da davet edeceğiz. Ticaret ve sanayi odalarının bu anlamda ETSO’yu aramızda görmekten memnuniyet duyacağız.”
Ebrahimi, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremden duyduğu üzüntüyü de dile getirerek, “Depremde hayatını kaybedenlere rahmet, hayatta kalanlara sabırlar diliyoruz. Depremin ardından ülkemizden yardım ekipleri geliyor. Türk kardeşlerimizin yardımına koştuk.Biz de deprem bölgesindeki şehirleri ayağa kaldırmak için elimizden geleni yaptık.Elimizden geleni yapmak istiyoruz.Bunun için firmaların işbirliği için her türlü zemini vermeye hazırız. özellikle iki ülkenin tedariki noktasında işler.”
Sınır Kapılarının Modernizasyonu
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Özakalın, 4 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip olan İran ile ekonomik ve ticari ilişkileri her zaman artırmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Özakalın, “Aynı dine mensup ve kültürel yapıları bu kadar örtüşen iki ülke arasındaki bağı ekonomik iş birliği ile daha da güçlendireceğimize inanıyoruz. Biz üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi’nin (GTİ) sınır kapılarının büyük bir bölümünü “Yap-İşlet-Devret” modeliyle modernize ettiğini kaydeden, Lider Özakalın, bu anlamda İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sınır kapılarında da modernizasyon çalışmaları yapıldığını söyledi.
Özakalın, Hudut Kapılarındaki Sorunları Ebrahimi’ye Aktardı
Başkan Özakalın, Gümrük ve Turizm İşletmeleri tarafından işletilen ve İran’a açılan Gümrük Kapılarının mevcut durumu ve yaşanan sorunlar hakkında Başkonsolos Ebrahimi ile şu bilgileri paylaştı;
“Modernizasyonu tamamlanan ve etkin bir şekilde çalışan Esendere Gümrük Kapısı’nın (Sero Gümrük Kapısı) İran tarafında araç alımlarında mesai saatlerine uyulmamasından dolayı nakliye firmalarından sık sık şikayet gelmektedir. Aynı şekilde İran tarafında da Modernizasyonu tamamlanan ve aktif olarak çalışmakta olan Kapıköy Gümrük Kapısı (Razi Gümrük Kapısı), Hoy şehrinin ortasındaki yol ve Kapıköy Gümrük Kapısı acilen yapılarak geçişe açılmalıdır. Razi Gümrük kapısı ile Kapıköy Gümrük kapısının ortasında bulunan tampon bölgenin bir an önce kapatılması gerekiyor.Yolcu trafiğinin kesilmesi ve İran’ın Türkiye’den gelen araçlara Triptych Sertifikası istemesi nedeniyle vatandaşlarımız olumsuz etkileniyor. çok pahalı. Bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz.”
“Sorunlar çözülürse ticaretimiz artar”
Gürbulak Gümrük Kapısı’ndaki modernizasyon çalışmalarının 2022 yılı sonunda başladığını ve 2024 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını kaydeden Lider Özakalın, şöyle devam etti; “Buradaki inşaat faaliyetleri etap etap devam ettiği için TIR ve yolcu trafiği devam ediyor. Yine bu gümrük kapısının (Bazargan Gümrük Kapısı) İran tarafında personel sorunu var. Türk tırları İran’da tutuluyor, İran tırlarına öncelik veriliyor. otoparkta ve gümrükte Türk kamyonlarına akaryakıt istasyonlarında farklı fiyatlar veriliyor İran kamyonlarına daha ucuza akaryakıt alabiliyor Türk kamyonlarının depolarında limitler dahilinde akaryakıt olsa dahi ceza uygulanıyor Bu tür farklı uygulamalar Bahsettiğimiz bu durum iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesini engellemektedir.Şehrin merkezinde ticaretin gelişmesi için gösterilen çabaların karşılığını fazlasıyla alacağını ve ticaret hacminin daha da artacağını güvenle söyleyebiliriz.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak yakın zamanda iş adamlarından oluşan bir heyetle Tebriz’e gezi düzenlemeyi planladıklarını kaydeden Başkan Özakalın, “Karşılıklı çabalarımızın olumlu sonuçlarını iş birliği açısından inşallah görürüz. İki ülkenin ortasında ticaretimizi geliştirmek işine olumlu yaklaşımından dolayı kendisine teşekkür ediyorum” dedi.
Başkonsolos Muhammed Ebrahimi, ziyaretin anısına Önder Özakalın’a çini levha, Özakalın da Ebrahimi’ye gümüş işlemeli Oltutaşı tesbih takdim etti. – ERZURUM