Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Uzay Kanununu Meclis’e Sunmak İstiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzay yasasını meclise getirmek istediklerini belirterek, “Yasa daha çok TUA’nın uzun vadeli projeler başlatmasına olanak sağlayacak düzenlemeleri kapsayacak.” söz konusu.

Milli Uzay Programı çerçevesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Kacır, Türkiye’de ilk kez bir bilimsel etkinliğin bu kadar sosyalleştiğine dikkat çekti.

Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile birkaç temas daha gerçekleştireceklerini belirten Kacır, Cuma günü saat 14.00’te Bursa’da Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) gençlerle Gezeravcı’ya online bağlanacaklarını, ardından da Gezeravcı’ya online bağlanacaklarını söyledi. Hatay Samsun’da Gezeravcı’ya online bağlanacaklar. Gezeravcı ile Diyarbakır’daki okulların da görüşmelerde bulunacağını duyurdu.

Gezeravcı’nın dönüşünde Türkiye’deki şehirleri, ardından Türk devletlerini ziyaret edeceğini belirten Kacır, kendisiyle 10 yıl boyunca birlikte çalışacakları bilgisini verdi.

Gezeravcı’nın uzaya gönderilmesinin Türkiye için bir fırsat olduğunun altını çizen Kacır, TEKNOFEST’lerle ilgiyi artırdıkları uzay ve teknoloji alanının artık temel bilimlere ulaştığını anlattı.

Bunun uzay endüstrisi için bir dönüm noktası olacağını belirten Kacır, şöyle devam etti:

“Umarım uzay kanununu Meclis’e getirmek istiyoruz. Hazır bir uzay kanun taslağımız var. Türk Uzay Ajansı’nın (TUA) çalışmalarını daha güçlü yürütmesini sağlayacak bir taslak hazırladık. Cevdet Yılmaz Bey’in ofisi Bunun üzerinde de çalışıyoruz. İnşallah bu çalışmayı milletvekillerimize sunmak istiyoruz. Hızlandıracağız. Daha sonra Ankara’da uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kuracağız. Bu zaten milli uzay hedefleri dahilinde bir projeydi. Türkiye’nin de inşallah bunu başaracağı belirtiliyor. Savunma sanayinde olduğu gibi uzay sanayinde de başla. Şu ana kadar kendi uydularımızı yaptık, bunlar önemli projeler. Ama dünyada uzay ekonomisi çok hızlı büyüyor. 5 yılda 1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. -6 yıl. Onun için kaçırmayalım. Kanunda çoğunlukla TUA’nın uzun vadeli projeler başlatmasına olanak sağlayacak düzenlemeler yer alacak. Uzayı da savunma sanayinde olduğu gibi bağımsız bir alan haline getirmek istiyoruz. Rastgele bir bilimsel çalışma istiyoruz” uzayı kendi alanının ötesinde bağımsız bir sanayi kolu olarak geliştirmek.”

“Projelerden Türk sanayisine pay almak istiyoruz”

Bakan Kacır, Türkiye’de bazı faaliyetlerin daha konsolide hale getirilmesi gerektiğini, bazı izinler ve üretim süreçlerinin daha verimli yürütülmesi üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Barışçıl uzay çalışmalarında geniş iş birliği ağına her zaman açık olduklarını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:

“Her ülkenin farklı yetenekleri var. Bu ziyaretimizde ABD’nin hem özel hem de kamu kurumları, NASA ve Axiom Space şirketi ile yoğun görüşmelerde bulunduk. Axiom Space, uzay istasyonunun yenileme projesini üstlendi. Yeni modüller ekleyecekler. uzay istasyonunu ve mevcut istasyonu emekliye ayırın. Hepsinin bir ömrü var. Var. Biz bu projelerden Türk sanayisine pay almak istiyoruz. Türk sanayisinin burada tedarikçi olmasını istiyoruz. Savunma kabiliyetimizi biliyoruz, sanayimizin uzay sanayinde çok güçlü bir rol oynayabileceğine inanıyorum. Buraya gelecekler, birlikte çalıştaylar yapacağız. Endüstriyel kapasitemizi onlara tanıtacağız. Sanayicilerimize bu konuyu daha fazla anlatacağız. orada devam eden projeler. Birkaç yıl sonra geriye dönüp baktığımızda bu misyonun buradan doğan bir uzay endüstrisinin doğuşuna yol açmasını istiyoruz. İnsani bir misyon için Rusya dahil diğer ülkelerle görüşmelerde bulunduk. Bunu gelecekte birçok ülkeyle yapabiliriz.” Dünyada olup bitenlerin hâlâ en az yansıdığı alan uzay. Alper Gezeravcı’nın bulunduğu istasyonda Rus kozmonotlar da bulunuyor. Huzurlu bir alan olduğu için sorun yok. Yeryüzünde ne kadar çatışma varsa, oraya da minimum düzeyde yansıyor. Bu, insanlığın geleceği açısından iyi bir şey. “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin çıkarına olacak bir proje ise herkesle görüşeceğiz. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu